студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Аериране на тревата или рекултивиране на тревния килим 26.03.

При поява на мъх, суха трева или жълти петна в тревния килим – решението е рекултивиране на пострадалия участък от тревния килим.

Разбира се препоръчително е през март, юли и септември да се аерира тревата като целта е да не се стига до изброените проблеми, защото аерирането или грапенето вкарва въздух до корените на тревата и премахва мъртвата трева паднала върху почвата.

жълти петна в тревата следствие от прекомерната влага през зимата

Суха трева следствие на мъх

В магазините предлагат специални аераторни гребла струват /струват 30-50 лева/ – те са по различни от стандартните, защото са със специално завити ножове, който прорязват тревните туфи, премахват мъха и сухата трева, а същевременно и прават 5-6 мм прорези в земята за да достига кислород до корените на тревата. Важно е греблото да се тегли в една посока, след това да се повтори перпендикулярно. След като това може с обикновенна вила да набодете тревния килим за да увеличите притока на въздух в корените.

Ако инвестирате в аератор /обикновенно електрически, изглежда като косачка, но има ножове, който прорязват земята и събират сухата трева в кош/ манипулацията е още по лесна, дори не трябва да използвате вила след това. Цените започват от 240 лева.

Важно:

  1. Тревата не трябва да бъде по-висока от 4 см
  2. Полейте задължително след аерирането
  3. Ако Ви се струва, че има нужда повторете след 2 седмици
  4. Може след аерирането през март да наторите с комбиниран тор и задължително да полеете след това

Рекултивиран тревен килим - наторява се и се полива

Един месец по-късно и след 3 окосявания и редовно поливане.

Коментари

  • Категории

  • Нови публикации

  • Първи отговор относно “Аериране на тревата или рекултивиране на тревния килим”

    1. [...] Като допълнение през март, юли и септември може да аерирате или прочистите тревата – това се прави с цел да се премахне сухата трева, да се [...]