студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Засаждане и отглеждане на иглолистни дървета 31.05.

Иглолистните дървета са предпочитани за озеленяване поради целогодишната си красота, аромат и атмосфера, която създават. Аз също съм от любителите им, като мои фаворити са черният бор /pinus nigra/ и шесте вида туи. Има няколко особености, които всички иглолистни дървета имат при засаждането си. Когато решите да засадите иглолистно дърво трябва добре да обмислите мястото около къщата или пред блока си според вида му, например боровете достигат до 30 метра височина. Има няколко варианта  да се сдобиете с разстение. В разсадниците има голямо разнообразие от иглостни дървета, които се продават в контейнери/саксии. Купени по този начин изискват по-малко грижа за захващането им, но много често  иглоситните дървета се продават с увити корени в зебло /вид плат/ или в полиетиленов плик. Вариант е да си извадите и от гората, но е забранено и трябва внимателно да съхраните кореновата буца цяла. Иглолистните имат основен корен и ако той изсъхне много трудно се прихващат на новото място.

След като, докато се учех в началото, загубих няколко дръвчета  на Студена ,  вече следвам следната последователност и нямам проблеми:

1. Време – най-добре март-април или август септември

2. Дупка – изкопава се дупка- двойно по-голяма от размера на кореновата буца или контейнер като се добавя торф. Аз лично използвамсамо торф от иглички, но и този от магазина върши работа.

3. Засаждане – Ако разстението е със зебло или плик извадете го чак след като поставите разстението в дупката, за да не се разпадне кореновата буца. След като разположите разстението добавете торф и притиснете плътно с крак. Полеите обилно.

4. Грижа – задължително поставете мулч, за да подържа корена влажен. Не оставяйте да засъхва земята. В книгата на Франц Бьомих прочетох, че трябва да се направи засенчване с покривало на новото разстение ако слънцето е много силно – опитах – нямаше ефект /това беше преди използвам мулч/.

Торенето се извъшва след първата година на засаждането с комбиниран тор през март и октомври и азотен през юни. Подрязването на източните туи се прави през август, за да може новите леторасли да заякнат и да не измръзват. През зимата е препоръчително при силен снеговалеж и особено при мокър сняг да почиствате клоните за да не се счупят. Ако поради някаква причина върха изсъхне, няма да покара нов – просто изрежете сухите клони и привържете най-горното здраво клонче към стъблото със сезал и по този начин ще заместите липсващия връх. Често срещан проблем е “изсипване” на игличките – стават кафяви и падат – изрежете засегната част и поливаите – ако проблема остане – потърсете специалист вероятно става въпрос за некроза или гъбично заболяване.

Ако се грижите за Вашето иглолистно дърво – то ще ви се отблагодари – ще нараства с поне 50 см годишно.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 55 отговор “Засаждане и отглеждане на иглолистни дървета”

  1. Radoslav Radev казва:

   Здравейте Георги,
   имам същия проблем като други хора – изсъхнал връх на борче – как мога да видя снимката за да прихвана клонка?

   Поздрави, радо

  2. Кристиян казва:

   Здраввйте, за Коледа си купихме малък обикновен смърч. Казаха ни да го държим в стаята максимум 10 дни. И после мислим да го засадим в двора. Лошото, е че в момента не е сезон за садене на иглолистни и исках да запитам дали има вероятност въпреки сезона и месеца дръвчето да се хване.

  3. Светла Димитрова казва:

   Здравейте, много хубаво оформен сайт и много полезна информация откривам тук. Имам молба за помощ, преди Коледа си купихме дръвче за украсяване – Смърч Коника. Изглежда доста време не се го поливали и започна да пожълтява, в общи линии цялото и да му падат игличките. Какво мога направя, за да го спасим и на пролет да го засадим, то е в саксия, за сега си е все още вътре в стаята. Не съм го изкарвала навън. Благодаря!

  4. Георги Христов казва:

   Здравейте Радослав, беше качена, ще видя защо е изчезнала. По принцип, ако не се подведе дървото само ще си избере нов водач.

  5. Георги Христов казва:

   Здравейте, малко късно видях въпросът :-) . Ако сте пробвали и снегът е навалял преди студовете вероятно се е хванало.