студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Засаждане и отглеждане на иглолистни дървета 31.05.

Иглолистните дървета са предпочитани за озеленяване поради целогодишната си красота, аромат и атмосфера, която създават. Аз също съм от любителите им, като мои фаворити са черният бор /pinus nigra/ и шесте вида туи. Има няколко особености, които всички иглолистни дървета имат при засаждането си. Когато решите да засадите иглолистно дърво трябва добре да обмислите мястото около къщата или пред блока си според вида му, например боровете достигат до 30 метра височина. Има няколко варианта  да се сдобиете с разстение. В разсадниците има голямо разнообразие от иглостни дървета, които се продават в контейнери/саксии. Купени по този начин изискват по-малко грижа за захващането им, но много често  иглоситните дървета се продават с увити корени в зебло /вид плат/ или в полиетиленов плик. Вариант е да си извадите и от гората, но е забранено и трябва внимателно да съхраните кореновата буца цяла. Иглолистните имат основен корен и ако той изсъхне много трудно се прихващат на новото място.

След като, докато се учех в началото, загубих няколко дръвчета  на Студена ,  вече следвам следната последователност и нямам проблеми:

1. Време – най-добре март-април или август септември

2. Дупка – изкопава се дупка- двойно по-голяма от размера на кореновата буца или контейнер като се добавя торф. Аз лично използвамсамо торф от иглички, но и този от магазина върши работа.

3. Засаждане – Ако разстението е със зебло или плик извадете го чак след като поставите разстението в дупката, за да не се разпадне кореновата буца. След като разположите разстението добавете торф и притиснете плътно с крак. Полеите обилно.

4. Грижа – задължително поставете мулч, за да подържа корена влажен. Не оставяйте да засъхва земята. В книгата на Франц Бьомих прочетох, че трябва да се направи засенчване с покривало на новото разстение ако слънцето е много силно – опитах – нямаше ефект /това беше преди използвам мулч/.

Торенето се извъшва след първата година на засаждането с комбиниран тор през март и октомври и азотен през юни. Подрязването на източните туи се прави през август, за да може новите леторасли да заякнат и да не измръзват. През зимата е препоръчително при силен снеговалеж и особено при мокър сняг да почиствате клоните за да не се счупят. Ако поради някаква причина върха изсъхне, няма да покара нов – просто изрежете сухите клони и привържете най-горното здраво клонче към стъблото със сезал и по този начин ще заместите липсващия връх. Често срещан проблем е “изсипване” на игличките – стават кафяви и падат – изрежете засегната част и поливаите – ако проблема остане – потърсете специалист вероятно става въпрос за некроза или гъбично заболяване.

Ако се грижите за Вашето иглолистно дърво – то ще ви се отблагодари – ще нараства с поне 50 см годишно.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 55 отговор “Засаждане и отглеждане на иглолистни дървета”

  1. Диана казва:

   Здравейте, имам мноого мъничко борче /поне така си мисля, че е борче/. Поникна от семенце, бяха поникнали двечки, но едното не издържа, вероятно съм го преполяла. Истина ли е, че иглолистните не обичат много вода? Опитвам се да намеря златното правило за поливане, с оглед да го съхраня и да не му навредя. В момента е в една саксийка с малко дъбче. Вероятно двете дръвчета се различават в нуждата си от вода или влага. Нуждая се от Вашия съвт – и двете са още мънички за пресаждане – борчето е около 1 см., а дъбчето около 20-25 см., на разстояние едно от друго от около 10-12 см. Опитвам се да поливам така, че по-малко вода да отива към борчето, а повече към дъбчето. Ако ми дадете съвет и за дъбчето и за борчето :) ще Ви бъда безкрайно благодарна! Поздрави, Диана

  2. Георги Христов казва:

   Здравейте Диана. Права сте, че сте че се нуждаят от различно количество вода, най-малкото защото борчето няма обособена коренова система. Ако е възможно пресадете дъба в друга саксия, наторете /независимо дали с тор от магазина или с оборска прегоряла тор/ и го сложете на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Поливайте когато горния слой изсъхне. Относно борчето – не го местете от мястото където е поникнало и съберете от под някое иглолистно дърво в парка или гората стари борови иглички. Посипете ги около борчето с дебелина половин сантиметър. е ще му подържат нужната влажност за да расте, но по -важно, е че ще направят почвата по-кисела т.е. каквата обичат иглолистните за да се развият. Не трябва да бъде на пряка слънчева светлина. Може да ги пресадите в градината, чак следващия април. Желая Ви успех.

  3. emilia казва:

   как да постъпя, ако връхчето на борчето ми изсъхва? Отглеждам го в саксия на терасата, живо е, всички листа са зелени, проблемен е само върхът му. Моля ви , дайте ми съвет?благодаря!

  4. Георги Христов казва:

   Здравейте Емилия, обикновенно при иглолистните първо изсъхва върхът – вероятна причина е засушаване и/или ако е сменено местоположението му на балкона. Аз имах сходен проблем със един смърч – гледах го в саксия и като го пресадих в градината му изсъхна върхът. За да прекратя цялостното изсъхване му изградих сянка, добавих мулч на почвата. След това отрязах изсъхналата част и най-горното клонче го превързах към ствола – 2 години по късно – човек не може да разбере, че е имало проблем. Ако желаеш може да публикувам снимка как се подвежда нов връх – при иглолистните няма да “избие нова клонка”. Успех!

  5. Maрияна Бочева казва:

   Здравейте,Георги, и аз имам същия проблем с моето борче. Бих искала да ви помоля, ако не ви е проблем да публикувате снимка как точно се извършва тази процедура с превързване на върха. Наистина държа на дръвчето си и ще съм ви мн благодарна ако ми покажете!

  6. Георги Христов казва:

   Няма проблем, ще направя една снимка

  7. Иван казва:

   Ако са болни как с лекуват?

  8. Георги Христов казва:

   Здравейте Иван – отрязвате заболяло клонче и го занасяте в Агро аптека – там го преглеждат под микроскоп /безплатно/ и Ви предлагат с какво да ги пръскате. Аз използвам аптеката до басейна на ЦСКА – цените са 3-6 лева на препаратите.

  9. Веселин казва:

   Здравейте,много ще съм благодарен на някой добър човек,който ми даде съвет.Проблема е следният,имаме чемшир на двора повече от 20 години,от няколко години започна да съхне на отделни участъци,поливаме го редовно,подстригваме го на две години веднъж,много е красив ,не искам да го изгубим.

  10. Георги Христов казва:

   Здравей Веселин. Тази година и аз имах подобен проблем – откъсни клонче, което е започнало да жълтее и посети агро аптека – там ще го изследват за болести и ще ти предложат лечение. Друго, което може да пробваш е – изрежи болните участъци. Натори и полей обилно – също дава резултат. Успех, ако искаш може да споделиш какво лечение са предложили в аптеката.

  11. iskra казва:

   здравейте, искам да си засадя в двора борчета, но не знам дали е удачно и ако е – какъв вид да избера. градината ми в горната си част е с много тънък почвен слой, отдолу е скала и е целодневно огряна от слънцето. бихте ли ми препоръчали и сухоустойчиви и студоустойчиви широколистни горски дървета.предварително благодаря!

  12. Георги Христов казва:

   Здравейте Искра. Относно препоръката – всички широколистни т.е. листопадни ще ви свършат работа – аз лично съм фен на американския дъб /червен/ и ацера. Садят се като паднат листата, а ако ги купите в саксия по всяко време – все пак през първата година – поливайте по една кофа на седмица – за да развие коренова система. Относно иглолистните – ако са от контейнер – могат да се садят по всяко време, но най-подходящо е през октомври. Според мен най-удачния избор е черния бор – най-разпространения в България – може да го закупите за около 20 лв в саксия или да си извадите от гората, но изберете по по малки екземпляри и следвайте инструкциите, който съм описал. И накрая – всяко добре вкоренено дърво може да изкара на слънце и без вода за известен период – справка природата :-) . Най-важна е първата година – тогава трябва да положите усилия за да се вкорени добре. Успех, може и да пратите някоя снимка като ги насадите :-)

  13. iva казва:

   zdr Georgi imam edno malko dekorativno bor4e iskam da popitam koi e nai podhodq6tiq mesec za presajdane za6toto iskam da go presadq predvaritelno vi blagodarq

  14. Георги Христов казва:

   Здравей Ива. Най-подходящото време е сега през октомври. Опитай се да го пресадиш без да разваляш кореновата буца. Натори с една шепа комбиниран тор /NPK/. Успех :-)

  15. Стефан казва:

   здравейте, на 13 съм и имам страст към дъветата. Преди месец си искубнах 6-7 борчета, насадих ги в една голяма саксия на балкона на сянка защото там откъдето ги отскубнах беше доста сенчесто. Също вчера посадих 30 жълъда – 28 обикновен дъб и 2 канадски, на слънчево място, та исках да попитам има ли нещо което мога да направя повече от това което съм. + това в събота отскубнах една дъбова издънка и понеже смятам да я садя в събота на село в двора исках да не я слагам в саксия за да не се травмира дървото от толкова местения и съм го сложил със земя в найлонов плик и съм сипал вода колкото да е влажно за да не изсъхне корена. Другите дъбове които поникнат смятам да направя една дъбова гора на едно място за да се размножава дъбът в областта на селото ми, защото гората е борова- бял, черен бор и смърчове.
   Ако някой може да даде някой допълнителен съвет да казва :)

  16. Георги Христов казва:

   Поздравления Стефан за хобито. Продължавай само така и след време ще се радваш на големи дървета, а защо не и цяла гора!

  17. Liliya Angelova казва:

   Mozhe li da se slaga kombiniran tor na tui po tova vreme- predi studa.

  18. Vladi казва:

   Здравейте,искам да попитам понеже окастрих долните клони на елхата,която е засадена в двора ,за да се оформи малко и сложих клоните в тенекия с вода ,та въпроса ми е има ли шанс да се вкоренят и после да си ги посадя ? Благодаря Предварително !

  19. г-н Чочков казва:

   Иглолистното ми борче изсъхна. Търся евтина погребална агениция. :)

  20. Георги Христов казва:

   Здравейте Лилия, да може – сложете една шепа, около ствола и заровете тора в земята. Успех

  21. Георги Христов казва:

   Здравейте Влади. За съжаление – няма никакъв шанс. По добре ги нарежете на ситно и ги сложете като мулч около елхата – хем красиво, хем хранително за корените!

  22. Георги Христов казва:

   И това се случва, кръговрат на живота…

  23. Стилиан Табаков казва:

   Здравейте имам няколко туи в градината си които са около 3 метра , забелязах че има доста кафяви клонки и падат.Можели да ме посъветвате какво да направя.Благодаря ви много.

  24. Лиа казва:

   Здравейте,
   Аз искам да питам за мойто борче-в саксия е и започнаха да му падат игличките. Само на горните клони не падат игличките. Какво да правя, моля ви кажете, индикация ли е за проблем. Миналата зима не му падаха. Благодаря предварително

  25. Весела Борисова казва:

   Здравейте,искам да ви попитам дали паднала елха висока около 13м. може да се засади отново,за съжаление от силните ветрове е паднала и е счупила част от корените,дали ако се подрежат и се засади на по дълбоко ще може пак да се захване

  26. Иванка Атанасова казва:

   Имама засадени три бора пред къщата,които са на около 30 години.Засадени са на около 2-3 метра от къщата.Съпругът ми иска да ги отреже,защото според него кореновата им система била голяма и пречи на къщата и щяла да влезе в тръбите на канала,които минава под тях.Наистина ли е така? Защото аз не искам да се режат.

  27. Георги Христов казва:

   Здравейте, аз също имам борове до къщата и няма проблеми :-)

  28. Георги Христов казва:

   Здравейте, смятам че няма смисъл – след като природата я е извадила от земята, няма да се хване отново/ Насадете ново младо дръвче.

  29. Георги Христов казва:

   Здравейте, нормално е всяка година да му падат част от игличките. Най-добре го преместете на открит балкон на сянка, може да го подхраните с комбиниран тор също. Поливайте, като засъхне пръста.

  30. Георги Христов казва:

   Здравейте, вариантите са два – засушаване или болест. Пробвайте следното – отрежете част от кафявите клонки и ги занесете в агро аптека, там ги гледат на микроскоп и дават лекарство за пръскане. Другия вариант е – изрязвате всички изсъхнали клони, като внимавате да не попаднат в пръстта. Подхранвате и поливате редовно. Успех

  31. Роси казва:

   Здравейте! Аз съм на 17 и днес засадих първото си дръвче(бор) и имам въпроси.Купих го от цветарски магазин и беше в саксийка. Тъй като беше валяло тези дни замята беше мокра.Засадих го и го полях.Сега какво трябва да правя за да се хване? Колко често трябва да го поливам?Друго какво е нужно? и тъй като смятам и за напред да садя дръвчета всяка помощ ще ми е от полза.

  32. Георги Христов казва:

   Здравей Роси,

   поздравявам те за желанието. Двете важни неща ти вече си ги направила – избора на място и самата подготовка на засаждането. Поливай го всяка седмица по една кофа вода и му се наслаждавай! Успех

  33. Иванка казва:

   Имам два бора, които са на 18 години.Разклониха се много и ми заемат част от пътеката до вилата. Чувала съм, че ако се подрежат зелените клони има опасност да изсъхне дървото. Проблем ли е да ги подрежа до 2 метра височина.

  34. Георги Христов казва:

   Здравей Иванка. Ако ги подрежеш до 2 метра височина…ще умрат – иглолистните не “избиват” издънки т.е. единственото което може да направиш е някой да го подреже отдолу – т.е. клоните които ти пречат – до 10 метра височина и да ги оставиш да се развиват. успех

  35. Иванка казва:

   Много Ви благодаря!

  36. Yordanova казва:

   Имам в двора на къщата два малки смърча 1м и 0.5м височина. Украсяваме ги за Коледа и децата много им се радват.Получихме писмо от общината,че има оплакване от съседите и трябва да ги махнем/на 3м от оградата/. Притеснявам се,че ще загинат.Кога и как да го направя?

  37. мила казва:

   Здравейте, купих преди седмица 6 бр. различни видове туи от разсадник, височина около 30 см, топчестите видове са по ниски, и ги засях на слънчево място в градината. Поливам ги през ден, някога през два и вече се появиха жълти, изсъхнали клончета. Страхувам се, че ще ги загубя. Моля за съвет?

  38. Росена казва:

   Здравейте,
   имам следния проблем: на вилата имаме около 50 годишен черен бор, високо дърво, преди седем осем години върхът му се раздели на две и сега единият връх и клоните към него са изсъхнали, другият е зелен, но и той има на места сухи клони.Майка ми смята ,че дървото болно и съхнеиска да го отсече, притеснявя се , че може да падне само върху къщата.

  39. Биляна казва:

   Здравейте,
   прочетох много статии за болести и паразити по иглолистните дървета, но не открих нищо подобно на това, което се е лепнало на борчето ми!
   Високо е около метър и го бях засадила преди около 5 години /беше почти изкоренено в гората и го преместих в моя двор. Добре се развиваше.
   От стъблото към клонките игличките му започнаха да губят цвета си и като се вгледах по игличките имаше разпръснати ситни черни пъпчици. Много бързо се разпространиха по почти всички иглички на клонките, но върховете им са все още живи. Цвета на болните иглички първо става все едно напръскан с вар + черни точици, а после постепенно преминават в сиво-жълто изсъхване. Пъпчиците могат да се излющват с нокът и изглеждат като кухи. вероятно става въпрос за някакъв паразит. В интернет няма публикувана снимка на подобно заболяване по иглолистните.
   Искам да го спася докато не е изсъхнало цялото!
   Помогнете!

  40. Ивайло казва:

   Здравей, Георги! Виждам, че отговаряш компетентно на много въпроси и се надявам да ми помогнеш. Нямам никакъв опит в развъждането на иглолистни дървета и растения. Но имам два сребърни бора, посадени някога от нашите – единия съм аз, а другия сестра ми. Станаха много големи и се опасявам, че скоро ще ги отрежат от Енергото, защото опират в жиците. Молбата ми е, да ми кажеш как да засадя семена от шишарките им и да продължа техния живот /образно казано/. Благодаря!

  41. Георги Христов казва:

   Здравейте Йорданова, съседите са много неприятни очевидно :-) През ноември изкопайте голяма дупка, следвайте съвета за обогатяване на почвата и се опитайте да спазите посоката на която са били. Успех.

  42. Георги Христов казва:

   Здравейте Мила, всичко звучи нормално…т.е. или боледуват или са били зарезени от разсадника… подхранете с комбиниран тор и поливайте.

  43. Георги Христов казва:

   Здравейте Росена, най-вероятно дървото отхвърля/не може да изхрани/ втория връх. Относно клоните, които съхнат – вътрешните е нормално. Викнете някой да отреже сухите клони и се наслаждавайте на дървото. Успех

  44. Георги Христов казва:

   Здравейте Биляна, надявам се че не е късно. Когато не мога да намеря отговор по статиите аз правя следното – отчупван няколко клончета по 2-3 см и ги занасям в агро аптека – там имат микроскоп и в 9 от 10 случай веднага предлагат лечение. Успех!

  45. Георги Христов казва:

   Здравейте Ивайло, поздравявам те за хубавото семейство и хубавата идея. Събират се шишарките и се оставят на вестник на сянка да се отворят и да излязат семената. Събират се само узрели шишарки, но преди семената да са излетели през ноември-декември за черен бор, клек, черна мура. Не всяка година е еднакво семеносна. Засяване: Семената се третират с миниум и се засяват направо в почвата, като се покриват с 0.5 см слой от пясък. Почвата трябва да е влажна, рохкава и богата. Добавянето на 10% торф, 20% едър пясък и 10% дървени въглища превръща всяка почва в идеална за сеене на борови семена. Пониците се появяват за 4 – 6 седмици. Добре е до оформянето на същинските листа семеначетата да се предпазват от преките слънчеви лъчи като се покриват с клонки, но след това обилната светлина е задължителна. Кълняемостта на боровите семена в зависимост от произхода на видовете е между 60 и 95%. Семената запазват кълняемост 3 до 5 години. Успех!

  46. димитрина николова казва:

   Здравейте,
   В градската ни градина има една ела, каквато не съм виждала никъде по магазини и разсадници. Невероятно красива е. От години я обикалям за да си събера шишарки и да си я прихвана, но тя е много голяма и шишарките са само на върха.Не мога да достигна до тях, а и по земята под нея не намирам. Въпроса ми е може ли ела да се размножава чрез резници, и ако може как. Благодаря предварително. Поздрави.

  47. Desislava казва:

   Zdraveite,kupih si za koleda Koniferi ot Kaufland 9sm. do predi izvestno vreme nqmah problem s nego,no ot sedmica dve vze da pozasuhva nqkak si ne sam go presajdala,no svekurva mi mai go e prepolqla i go e iznesla na vun… Mojete li da mi dadete savet kakvo da napravq, za da go spasq?
   P.p:Drav4eto e napruskano s laskunki koito sa polepnali po igli4kite ,dali ne mu pre4i tova?

  48. Георги Христов казва:

   Здравейте Десислава, преди време бях взел от магазина такова храсче, проблемите с тях са следните: произвеждат ги за бърза продажба по хипермаркетите и след вноса от Холандия /най-често/ не са приспособени за гледане на вън/ балкона, отделно от това като са напръскани със сняг той пречи за нормалната фотосинтеза и не на последно място – иглолистните не трябва да се местят – където им е добре, там се гледат… Успех!

  49. Георги Христов казва:

   Здравейте Димитрина, до сега не съм чел бор или ела да се размножават вегетативно /чрез резници/ – ако толкова много я харесвате имате 3 варианта – снимате я и търсите как и е латинското име – ще я намерим със сигурност, втори вариант – пробвайте с пръчка дебела 5-10 см и дълга 50 см да я ползвате за бумеранг и да си свалите поне една шишарка и третия вариант е една хитрост, която открих докато проучвах как се правят бонсаите: вземете кофичка от кисело мляко, прережете я по едната дължина, изберете вътрешно клонче, сложете кофичката около клончето и напълнете с пръст – вържете да не падне при вятър – след около 6 месеца ще се прихване и може да отрежете кофичката под кофичката. Успех!

  50. Тодор казва:

   Здравейте,значи аз съм от Бургас и преди 3 години от работата ми си изрових 5 хималайски кедъра (поне на такива ми приличат като ги сравних със снимки :) ) за моя радост и петте се хванаха и вече са големи юнаци най голямото е около 30 см. Проблема е че най-малкото което е ,точно се канех на другия ден да го взема и когато отидох видях че човека който се грижи за тревните площи под кедрите беше укосил и много се ядосах,намерих малкия приятел но така да го кажа беше го обезглавил направо,но взех си го все пак и ето го вече е малкото грозно пате но е живо :) Та привързах една клонка да бъде за водач и вече тя е водач но има други две които стърчат на страни и са много големи може би 15 см колкото водещото какво да правя да ги подкастря ли или какво същия проблем имам и с по големите му братя ,как се подкастрят и кога се прави,страх ме е да не ги увредя нещо
   :( .Тази година им смених почвата и ги сложих в по големи съксий,седят си на слаба сянка под борчета от тези декоративните ,които са с леко плоски игли(не точно игли).Та главното ми запитване как се подкастрят ,да ги кастря ли или още е рано за 15,30 см кедърчета. Благодаря ви предварително . :)