студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Камина с горивна камера и въздушна риза и димоотвод от неръждаема стомана с вата – изграждане, поддръжка, експлоатация 25.09.

Още преди да закупя мястото в Студена и да го превърна в шале Студена, аз знаех че трябва да направя камина. Причината беше прозаична – няма нищо по-добро от живия огън и пукота на дърво с чаша вино на фона на мъглата на язовир Студена :-)

В началото исках открита камина, но като се поразрових из информацията за горивни камери се оказа, че отворената или зидана камина отделя само 20% КПД, а останалата топлина отива в комина – за справка средния клас чугунени камери отдават 50-55%, високия клас 70%, а горивните котлета – 85-90%. Нужните киловати се пресмятат като обема на къщата /квадратура по височина/ се умножат по 50W. Другия ми проблем беше, че нямахме комин – тъй като за да има добра тяга и да няма ефекта на студения комин трябваше да бъде изолиран и поне 5 метра от дъното на камината и поне метър над билото на покрива – оказа се трудоемко изграждане с коминни тела, фундамент, обличане с вата, мазилка и т.н. Накрая трябваше да реша как да отоплявам вътрешните 3 помещения освен големия хол. Проучих варианта с водна риза, но сметките показаха, че за къща от 100 кв.м. трябваше да сложа около 150 м тръби, 6-7 радиатора, помпи, акумулатор за да подържа системата, като няма ток – всичко около 2500 лева.

Какво реших след неколкодневно проучване:

•    димоотводите от неръждаема стомана с каменна вата – завода е в Солун – представител за България – http://www.terratherm-bg.com/

•    по препоръка на човека, който се нае да ми изгради  отоплителната инсталация – инж. Емил Ангелов – търсех френска горивна камера от чугун – прити и дявач се правят от ламарина само с чугунени врати, а гетко и герканд се правят от чугун, но от преработен от вторични суровини, а френските производители не правят този компромис – избрах варненския представител за България – модел с клапа /B1    QUANTUM 700/  – http://www.marmodom.com/bg/fire_type.php

•    Въздушна риза – от Мармодом купих 400 кубиков вентилатор с температурен датчик и консумация 56W на час, а въздуховодите, нагнетателните клапи и решетките от http://www.vento-k.com/

•    За изграждане използвах пожароустойчив гибсокартон и минерална вата с фолио, а за облицовка рязан гнайс от Ивайловград.

•    Дърва – бук и дъб нярязани на 50 см с дебелина 10-20 см

•    Купих и един тон екобрикети /пресовани и изсушени дъбови стърготини от мебелната промишленост/ за най-студените дни – http://briketi.com/ – по-съвет на фирмата слагам най-много 2 екобрикета  без да ги смесвам с дърва – ефекта е страхотен.

УПРАВЛЕНИЕ НА ВЪЗДУШНАТА РИЗА
Има поставен въздуховод свързан с вентилатора във въздушната риза около горивната камера, Настоил съм го на 50 градуса  т.е. когато температурата се вдигне до тази температура вентилатора се ключва и започва да вкарва топъл въздух по стаите. Всяка стаи има клапа и може да се регулира топлината. Правих опит и  температурата в къщата се вдига с по 2 градуса на всеки 10 минути т.е. ефективно е като електрическа духалка в малка стая. Около 11-12 вечерта правя зареждане с 4-5 големи дърва и затварям всички клапи – сутрин все още има жар в камината – в крайна сметка не трябва да ставам огняр и да хвърлям на всеки час дърва.

Ето малко информация за експлоатация на камините от вносителя на горивните камери:

ЕКСПЛОАТАЦИЯ
Огнището е предназначено да гори само дърва или еко брикети. Забранено е използването на въглища, нафта, бензин, автомобилни гуми или други лесно запалими вещества.
За предпочитане широколистна дървесина ( дъб, габър, кестен, бук), суха, с максимална влажност- 20%. Това означава дърва, складирани под навес в продължение на 1 година. Най-добре е дървата да съхнат 2 години така влажността пада до 5-6 процента. Употребата на влажни дърва води до лошо горене и преждевременно задръстване със сажди.
За сравнение: 1кг. дървесина с 20% влажност отделя при изгаряне 4кВа енергия, докато 1кг прясно отсечени дърва с влажност 70-80%, само 1кВа. Не изгаряйте домакински отпадъци, пластмаси, бутилки, мазни продукти, парцали напоени с мазнина и други, които замърсяват околната среда и предизвикват рискове от пожар, поради замърсяване и задръстване на комина.

ЗАПАЛВАНЕ
При начално запалване, избягвайте гланцирана или дебела(картон, велпапе)хартия. Най-добър резултат се получава със смачкани страници от вестник или стиска слама, които се разстилат върху скарата на огнището. Отгоре се поставят съчки или тънки клони, а върху тях –подпалки от бор, ела, или топола. Най-отгоре се нареждат по-големи клони или дървета с диаметър близо 3-5см. Запалва се хартията, затваря се вратичката на огнището, а отворите за подаване на въздух се оставят отворени. При трудно разпалване, оставете вратичката леко отворена за известно време. Когато огънят се разпали, заредете с 8-12кг дърва и затворете механизма за регулиране на въздух. Никога не разпалвайте и не активирайте огъня с бензин, алкохол или други подобни. За да се улесни паленето, Ви съветваме да запазите част от пепелта върху решетката, без тя да запушва отворите за въздух.

ВАЖНО! Съветваме Ви добре да се разпалят дървата преди да се затвори камината.
Дейността на огнището зависи много от атмосферните условия. Бъдете внимателни!
При силен вятър тегленето е много силно, докато при мъгла няма теглене.

ЗАРЕЖДАНЕ
За да работи най-добре Вашия уред, трябва внимателно да се спазват указанията.
Желателно е огнището да се зарежда 3 пъти с 6-8 кг дърва, отколкото веднъж, с 15-18кг. След всяко зареждане, то трябва да работи с повече пламък известно време, така, че кондензираните пари, които се отделят в началото на горене да бъдат отстранени.
“Студената” работа на камината ( малко кислород и висока влажност на дървата) води до образуване на катран –вреден за чугуна и намалява топло отдаването. Продължителна експлоатация при напълно затворен достъп на въздух, също е нежелателна, особено в началото и в края на отоплителния сезон, защото се получава непълно изгаряне, благоприятстващо натрупването на сажди и катран върху стъклото и в комина.
Не оставяйте огнището при изцяло отворени отвори за влизане на въздуха и при пълно зареждане. Не оставяйте уреда да функционира при отворен пепелник. По този начин ще избегнете прогресивното нарастване на температурата до 800 градуса, което рискува да разруши чугунените елементи на уреда, тръбата за свързване и комина за отвеждане на дима.

НАТОВАРВАНЕ—МОЩНОСТ
Топлината, която се отделя е зависима от количеството заредени дърва. Според вида и влажността на дървата,
Цепеници от 50см дължина и диаметър:–6см тежат близо 1кг.
–10см тежат близо 3кг
–15см тежат близо 7кг
За по-силен огън използвайте дърва с по-малък диаметър, но повече на брой (например от 6 до 8 цепеници с диаметър от 6см върху по-голямо количество жарава).
За по-продължително отопление цепеници с по-голям диаметър, например 3 на брой с диаметър от 12 до 15см върху средно количество жарава. Основната мощност на уреда при зареждане с 15кг сух дървен материал е приблизително 3 часа. Забавен режим от 8 часа се реализира с натоварване от 15кг цепеници, с диаметър минимум от 10см. Да се избягва пълното изчезване на жар в края на горенето. Ако е необходимо се добавят дърва.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ ЗАРЕЖДАНЕ
При горяща камина, първо се отваря клапата на димоотвода, след това вратата се отваря чрез, завъртане на резето. Открехнете внимателно, изчакайте докато се успокои огъня и отворете бавно вратата.

СЪВЕТИ ПРИ НЕПРАВИЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ.
–Излизане на пушек през вратичката!
Горивната камера сама по себе си, не може да пуши. Прочетете за предпазните мерки при зареждане, проверете дали достъпа на хладен въздух е достатъчен, проверете целостта на камината и огнището, пропускливостта на комина, тръбата за дима. Основната причина за пушенето при камините от полузатворен тип е дължината на комина, сечението, качеството на материалите от които е изработен, и изолацията му.
–Слабо затопляне, тлеещ и гаснещ огън!
Зареждане върху добро легло от жар. Ако е необходимо разпалете с малки дърва.
Използвайте сухи дърва (15-20%влажност). Проверете състоянието Вашата камина –пропускливостта на комина, тръбата за дима, огнището и уплътнението на стъклото.
Голямата влага в помещението или недобрата изолация също може да предизвика този проблем.
–Слабо затопляне с буен огън!
Проверете тегленето на комина. Можете да намалите теглителната сила на комина. Уплътнете дограмата и изолирайте помещението.
–Бързо зацапване на стъклото
Използвайте сухи дърва и не затваряйте огнището до край. Проверете пропускливостта на комина.

Забележка: Функционирането на огнището зависи от атмосферните условия –при силен вятър тегленето е голямо.
При мъгла и понижаване на атмосферното налягане няма теглене.

ПОДДРЪЖКА
Необходими са две механични почиствания на година, едното по време, а другото след отоплителния сезон (през горещите дни, може да мирише неприятно на изгоряло и катран). Те са необходими, за да се контролира състоянието на камината.
Отражателната плоча трябва да се свали, за да се почисти от саждите. Проверяват се различните съставни елементи на камината и ако е необходимо се подменят повредените.
Забранено е използването на уреда при наличието на нередности. Те трябва да се отстранят, преди да се пусне отново в действие.
След като премине отоплителния сезон, почистете всички чугунени елементи, изстържете евентуалните натрупвания от катран и изчеткайте със стоманена четка всички достъпни части. След това ги намажете с подходяща паста или боя. Това дава блясък на Вашия уред и го предпазва от ръжда. При необходимост намазването се повтаря. Съветваме Ви през този период да оставите отворени входовете за въздух, за да се проветрява камината и да се вентилира комина. За камини с неподвижни решетки, почистването става с аспиратор(прахосмукачка)за отстраняване на праха, който се появява при газова конвекция.
Изпразвайте редовно пепелника, за да се избегне натрупването на сажди, които могат да задръстят горивната решетка и да я повредят. Не изхвърляйте небрежно нагорещена жар, защото може да предизвикате пожар. Използвайте само метални съдове и прибори.
Почистване на стъклото—студеното стъкло се изтърква с гъба или парцал, напоен със специален почистващ препарат на база на сода каустик. Следвайте указанията и препоръките за употреба на различни почистващи препарати. Използвайте гумени ръкавици.

КАКВИ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ?
Твърдите широколистни видове дървета (дъб, бук, ясен, кестен, габър, орех, овошки, т.н.) предлагат материал за отопление от най-добро качество, който отделя повече топлина и за по-дълго време при горене в сравнение с иглолистните дървета. Показателят влажност е основен, тъй като той влияе пряко върху енергийното съдържание. Между едно сухо дърво готово за ползване (с по-малко от 20 % влажност отнесена към брутната маса) и едно прясно отсечено дърво (45 % влажност отнесена към брутната маса), отделената енергия е два пъти по-малка ! Трябва също така да се знае, че използването на влажно дърво води до нарастване на замърсяващите емисии. Прясно отсеченото дърво за огрев, на трупи от 1 м, трябва да престои най-малко 2 години за да се получи от него оптимално горене. Отсечено, нацепено и складирано под заслон в проветриво помещение, дървото ще изсъхне по-бързо и в такъв случай този срок ще стане 1 година. Всяко горене на « изцапано » дърво, т.е. на дърво обработено или напоено с лак, на дървесни отпадъци или на стари мебели, вреди на продължителността на живот на вашата камера и предизвиква замърсяващи въздуха и токсични емисии, които са вредни за здравето. Накратко казано : едно добро дърво за огрев е едно « чисто » и сухо дърво.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 42 отговор “Камина с горивна камера и въздушна риза и димоотвод от неръждаема стомана с вата – изграждане, поддръжка, експлоатация”

  1. Калоян казва:

   Прочетохме подробната информация за вашата камина и тъй като ни предстои направата на нашата вила много се заинтригувахме и ни вдъхнахте надежда, защото проверихме много фирми и ни дадоха страшно високи цени/а навсякъде пише, че въздушната риза излизала по- евтина/…
   Интересува ни каква цена излезе всичко за вашата, плюс монтажа и ако имате актуален телефон на инж. Ангелов, защото звъняхме и явно го е сменил.

  2. Георги Христов казва:

   Здравей Калоян, току що говорих с инж. Ангелов – номерът е актуален. Не зная от къде си, защото той работи само в Студена :-( . Относно цената – смятам, че наистина излиза на най-добра цена спрямо водната риза. Като сметнеш камерата /950 лв/, вентилатор /400 лв/, клапани и въздуховоди /150 лв/ – останалото е гипсокартон и камъни евентуално. Цена за работа не мога да ти кажа – зависи от помещението и спецификата – при мен трябваше да се прави и комин. Радвам се че съм Ви вдъхнал надежда – това ми беше и целта да напиша статията – ако знаеш колко съм обикалял по фирми за камини и съм се тормозил с майстори на камини тип – приготви си 5000 лв и си готов – бях се отказал направо да си правя камина :-) Успех!

  3. Калоян казва:

   Привет отново!
   Благодаря Ви много за отговора, ще опитаме по вашия начин!

  4. MAREK казва:

   Zdravei Georgi :)
   Blagodaria ti za tolkova dobre izlojenata informacia.I sled niakolko sedmici tursene v neta,tuk namerih otgovor na goliama 4ast ot vuprosite koito si zadavah za parvilnata i bezproblemna rabota i poddrujka na gorivnata kamera.Dori 6te ostavia tozi sait na jena mi za da go polzva kato naru4nik,prez vremeto kogato 6te otsustvam ot vku6ti,za da sum siguren,4e semeistvoto mi e na toplo.
   I edin suvet kum ostanalite na koito im predstoi da si slojat kamina v ku6ti : ne pravete kompromis otnosno razhodite za gorivna kamera.Kolkoto po-ka4estvena (I SKUPA) si kupite,tolkova po-dulgo vreme 6te i se radvate.Az li4no sum se sprial na edna italianska-CLAM (imat distributor v BG),termokamina s vgradena vuzdu6na mantia,ventilator,4 izhoda za topul vuzduh,vhod za studen vuzduh ot vun i dori si ima distantcionno upravlenie s 4 rejima za rabota.Kominnata klapa se otvaria zaedno s vratata za da ne podliza dim,kakto i sus sistema za obduhvane na stukloto za da ne se zatcapva otvutre.Mnogo ikonomi4na i sus 76%kpd.Izrabotena e ot ogneuporna stomana sus ogneuporno pokritie.Ima dvoino podavane na vuzduh : vednuj kum ogni6teto i posle kum dima za vtori4no izgariane.Taka se otdelia pove4e toplina i po-malko sajdi.
   4rez vuzdu6na instalatcia 6te otopliavam 4 stai+koridor i bania.
   I predi vsi4ko prekarah mnogo vreme v tursene i sravnenie na mnogo gorivni kameri ot nai-razli4ni proizvoditeli.Mislia 4e izbrah nai-dobroto,no sigurnite rezultati 6te imam prez idnata zima.
   O6te vednuj blagodaria na Kaloian za iz4erpatelnata i to4na informacia.V posledno vreme ima mnogo malko hora,koito obru6tat vnimanie i na nai-malkite detaili i podrobnosti.
   Stiskam ti ruka,Georgi :)

  5. Георги Христов казва:

   Благодаря ти MAREK, за коментара – това беше целта ми – да улесня живота на хората тръгнали да правят камина и да им спестя моито напрежение в търсенето на отговори. Прав си за горивната камера – тя е сърцето на камината. Успех!

  6. Венцислав казва:

   Здравейте, г-н Христов, подобно и на останалите участници във форума се нуждая от услугите на инж. Ангелов, но никъде не видях неговите контакти. Ако е удобно изпратете ми ги, за да уточним подробностите с него, предварително Ви благодаря, Венцислав Димитров 0885077787

  7. Георги Христов казва:

   Здравейте Венцислав, тъй като инж. Емил Ангелов е директор на завод, правенето на камини му е по-скоро хоби. Поради тази причина поема поръчки само за с. Студена общ. Перник. До миналия месец телефона му беше на сайта, но ме помоли да го сваля, защото е страшно ангажиран в момента и не може да поеме допълнителни поръчки. С пожелания за успех. Георги Христов

  8. Radoslav Vladov казва:

   Искам да те попитам,каква квадратура отопляваш с тази камина и каде се намират въздуховодите.Аз си го представям че се слагат в окачен таван ???

  9. Георги Христов казва:

   Здравей Радослав – помещението на което разчитам на горивната камера т.е. лъчистото отопление топли 60 кв.м. Отделно има 3 стаи по 12 кв.м, които се отопляват по въздуховодите. Прав си – зад камината имам коридор с окачен таван, в който са поставени въздуховодите и около тях има вата за изолация. Успех!

  10. данка казва:

   помогнете
   отчаяна съм имам камина прити с водна риза не зная как да я подържам има нещо което не е наред както гори изведнъж става тъмно дървата загасват и почва да бълва кълбета какво да направя апартамента е с пвц дограма добре уплътнен с кипсокартон вата откъде да почна

  11. Георги Христов казва:

   Здравейте Данка, ами за да гори добре огъня в камината има нужда от 3 неща – гориво, кислород и топлина. Очевидно няма приток на свеж кислород – аз съм пуснал въздуховод със студен въздух извън къщата – не мога да Ви посъветвам как може да се направи в апартамент.

  12. Михаил казва:

   Привет на всички,
   Моето семейство също се отоплява на камина с въздушна риза ,вентилатор ,въздуховоди . Искам да ви споделя голям проблем който токущо разреших и ще ви е от полза…. Нямах допълнително отвор през който да влиза въздух а къщата е с изолация с пвц дограма. В резултат комина смучеше въздух от абсорбатора в кухнята и там ставаше конденз а в цялото помещение студено течение саответно постоянния приток на студен въздух намаляваше и общата температура на помещенията. сега пробих дупка до камината на външната стена и направих въздуховод от ламарина плиус една капачка над клапите на горивната камера от където смуче и при затваряне на вратата се оплътнява така че смуче въздух директно от северния полюс :) температурата се вдигна дръстично и течението изчезна. успех и незабравяйте че огъня диша!

  13. ВАЛЕНТИНА казва:

   Г-н ХРИСТОВ,

   МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОБШИРНАТА СТАТИЯ!!!

   МНОГО МИ ПОМОГНАХТЕ…ОТ 1 ГОДИНА ПРОУЧВАМ С КАКВО И КАК ДА ОТОПЛЯ ВИЛАТА СИ,НО СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА ВИ, ОПРЕДЕЛЕНО СЕ СПИРАМ НА ВАШИЯТ ВАРИАНТ!!
   БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ!!

  14. Георги Христов казва:

   Благодаря Валентина! Желая Ви успех!

  15. краси казва:

   поздравления за труда ти. би ли споделил подробности относно комина – интересува ме приблизителната цена / височина

  16. Георги Христов казва:

   Здравей Краси – по памет – цената е 95 лв на метър, закупих 4 метра и една шапка + скобите – всичко около 650 лв. Височината е 5 метра и тегли като вентилатор :-) Успех!

  17. краси казва:

   благодаря за навременния отговор, а би ли казал от колко време го експлоатираш и дали си правил скоро оглед на тръбите , защото малко ми се виждат 5 години гаранция

  18. Георги Христов казва:

   Сега започвам трети сезон, днес я палих за първи път и се качвах да огледам комина – всичко изглежда добре, няма язви по комина. Смятам, че ще мине сррока на гаранцията няколко пъти :-)

  19. краси казва:

   благодаря за отговора и наздраве

  20. Кали казва:

   Здравейте,супер интересно писание,благодаря ви за споделеното:))
   И на нас ни предстои камина с въздушна риза и 3въздуховода,а също и изграждане на комин:(
   За сега нямам конкретни въпроси…но като си го избистря ще питам:)))
   Как върви отоплителния сезон?

  21. Господин Господинов казва:

   един малък проблем ако може така да се каже живея в София камината ми е с въздухопроводи и съм доволен но сега ми се появи някакъв шум в мотора къде се намират такива монтираха я Варненска фирма преди три и не помня кой бяха

  22. Георги Христов казва:

   Благодаря Кали за коментара. Тази година ползвам дърва останали от предходния сезон т.е. съхнали са 2 години – горят много по добре и от там е значително по лесно обслужването и почистването на стъклото. Успех!

  23. Георги Христов казва:

   Здравейте Г-н Господинов. И аз имах такъв проблем – отидох при тези, които правят ел. мотори – оказа се, че е лагер – сега всичко е наред. Успех!

  24. Господин Господинов казва:

   Здравейте Г-н Христов благодаря ви за коментара оказах те се абсолютно прав да както вие го казах те са лагерите са лагерите или втулки но лошото е че не намирам такива майстори или аз не съм попаднал на опитни хора ако е в С-я това моля кажете ми адреса да отида и аз там да си го поправя защото се позаинтересувах за нов моят е за 600 кубика ми се оказа че струва 430 лева полски /целия охлюв/

  25. Георги Христов казва:

   Здравейте Г-н Господинов, на мен ми го направиха в ел.отдела на завод Реликс Вибро АД в с. Студена – до колкото знам в района на Сточна гара поправят ел. мотори доста успешно – проверете там. Успех!

  26. Господин Господинов казва:

   Г-н Христов ходих там намерих някакви работилници и ми казаха че това е за стругар и те не могат да го направят така че сега трябва май да се търси стругар а аз на представа си нямам медик човек не разбира от тези неща

  27. pvc дограма казва:

   Невероятна статия, много полезна и се радвам,че попаднах на нея наистина при необходимост намазването се повтаря. Като през този период е добре да оставим отворени входовете за въздух, за да се проветрява камината и да се вентилира комина. За камини с неподвижни решетки, почистването става с аспиратор за отстраняване на праха, който се появява при газова конвекция.Общо взето от прах спасение няма и затова е хубаво поне да знаем как да го почистваме та поне за няколко часа да няма и да не се натрупва.

  28. Георги Христов казва:

   Благодаря ти. Абсолютно си прав за прахта!

  29. koychobg казва:

   аз също имам въпрос към г-н христов…и искам да знам ,ако навън примерно е 10-15*градуса под нулата……вътре в стаите колко градуса е?…и няма ли да е по добре ако имам възможност да прекарам въздухопроводите под пода…топлият въздух да духа отдолу…..просто питам .щото смятам да отоплявам 2-я етаж от къщата ми….общо 3 стаи с коридор…

  30. Пирин Николов казва:

   Здравей Георги ,
   наистина много полезна статия. Тъй като в момента изграждам подобна камина имам един въпрос. Въздуха който се засмуква от вентилатора и се подава към другите помещения се взима директно от въздушната риза или е отделна система от въздуховоди които се затоплят от монтажа им във въздушната риза – в смисъл две отделни системи независими една от друга.

  31. Георги Христов казва:

   Здравейте Пирин. Около горивната камера е изградена от гипсокартон въздушен джоб, в горния край на който се събира горещия въздух и се вкарва чрез вентилатора по стайте. Студения постъпва от две места – от въздуховод от вън зад горивната камера и от умишлено оставено разстояние между облицовката и камерта. Като се включи вентилатора се получава “течение” и студения въздух се затопля покрай камерата и се засмуква отгоре. Дано съм бил полезен. Успех

  32. Георги Христов казва:

   Здравейте Койчо, според мен трябва горивната камера да бъде изчислена според отоплявания обем и изолацията на къщата. И сега на въпроса – аз имам 10 см вата на стените и покрива и при минус 15 – както беше 2012, без насочвам чрез клапи на къде да отива въздуха т.е. топля цялата къща вътре е 25 градуса. Успех!

  33. koychobg казва:

   ееми супер е 25 градуса..аз съшо мисля да слагам гипсокартон с изолация зад него.. а отвън къшата е измазана..така 4е дано да се полу4и..а обема ще го из4исля догодина щото сега не съм си в БГ..но квадратите са към 100-120 най много.а стаите са 2.20 високи..ориентирова4но де..ще ги меря пак то4но като се прибера….

  34. Диян казва:

   Здравей Георги, прекрасен сайт, добре е, че има социални хора да споделят полезен опит. Предстои ми изграждане на подобно в Рударци и моля за съвети. Коминът ти вътрешен ли е или външен. Моят следва да се преправи /няма нужното сечение/ или да поставя външен. След калкулация на иноксов двустенен изолиран комин 5.5м от посочената фирма ми се струва доста скъпо, или да ползвам керамичните на Shiedel.

  35. Диян казва:

   Отново,къде на втория етаж излизат въздоховодите на пода, стената или на тавана. Аз мислих да ги изкарам до подпокривното и от там да ги пусна от тавана, тъй като на втория етаж има три спални разхвърлени спрямо камината долу и ще стане една грозна паяжина по тавана на първия, ако ги вкарам директно отдолу в помещенията.

  36. Георги Христов казва:

   Здравей Диан. Благодаря за коментара. Коминът ми е вътрешен и започва директно от горивната камера. За съжаление наистина цената не е малка. Според мен можеш да използваш и керамичен, но най-добре да го направи майстор, които има опит с комините за да прецени отстоянията и изолацията.

  37. Георги Христов казва:

   Здравей отново – аз нямам втори етаж и моите вървят в въздухопроводи по тавана до стаите, облечен в гипсокартон и изолация и изглежда доста добре. Ако трябваше аз да реша, щях да ги вкарам директно отдолу в помещенията чрез клапан.НО не забравяй, че трябва много добре да изолираш въздуховодите до там, защото ще бъда безполезни ако въздуха изстине докато стигне до стаята. Не подценявай и клапан за регулиране на влизащия въздух – защото в близките стаи ще влиза по топъл въздух от далечните и с клапа в тях ще намалиш дебита и ще развиеш в далечните.Ето ти снимка: http://www.vento-k.com//?page_id=36&record_id=193

  38. Росен казва:

   Здравейте г-н Христов. От известно време обмислям варианта да направя въздушно отопление в къщата на село. Спрях се на този вид отопление (камина с въздушна риза и въздуховоди) защото през зимата сме там само през почивните дни. В общи линии много неща ми се изясниха от ровенето в интернет. Но има някои въпроси на които не намирам отговор и се оказа че в града няма кой да ми помогне. Например, кой вариант е по добър, с нагнетателен вентилатор под камината или с високотемпературен след нея. Ако се изгради със система за връщане на студеният въздух от стаите, необходимо ли е да се постави и там вентилатор или не е. не съм избрал още горивна камера, но едната на която съм се спрял е Focolare 70 Piano. Ще отоплявам 2 стаи по 20 кв.м., коридор 8 кв.м. и кухня 16 кв.м. Камината ще бъде в кухнята. Коридора е на гърба на камината и мисля че ще може да се отоплява ако се остави решетка в стената. Въздуховодите ще са за двете стаи, дължината им ще бъде около 8 м. всеки. ще ви бъда благодарен за съветите.

  39. Георги Христов казва:

   Здравейте Росен. Аз също доста четох преди да споделя моя опит. За мен най-правилния вариант е с високотемпературен над камината, и с клапи да регулирате входа на топлина в стаите. За камерата, не мога да кажа повече от това което съм писал. С пожелания за успех!

  40. камини цени казва:

   От скоро започнах да се интересувам малко по задълбочено от камините, не само от техният външен вид. Открих че има вече и нови технологии и модни тенденции, при които не е нужно да излизаш на вън през зимата и да носиш дърва от и избата или където си ги държи човек и да замръзне.А само с гориво се получава пламък, който топли и камина,която може да къде поставена навсякъде, което е чудесно.Радвам се че и вие ни пишете.Снимките са много красиви.Ще ми е труден избора.Виждам, че тези и доста лесно се почистват,което също е от голямо значение.Има нови технологии и може би ще се насоча към специалист, преди да купя.

  41. Блога ви е много приятен и се радвам, че ни пишете.Виждам едни много сладки кученца като фон и се сетих как преди дни има и аз за първи път домашен любимец, макари само за 24 часа.Имаше времена, когато камините са били правени изцяло от камък, и разбира се, за украса тъй като са били използвани просто като акцент. С появата на новите материали първоначалната концепция е била подложена на значителни промени. И днес виждаме какви удивителни модели има дори за такива камини, които не сме и мечтали или предполагали, че може да има.Но времето минава, а технологиите спират да се развиват.