студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Офроуд около Студена-Боснек-Чуйпетлово-Ярлово-Лисец-Дикани 23.04.

Ето едно живописно предложение за офроуд около язовир Студена и непозната югозападна част на полите на Витоша.

Маршут: село Студена-Боснек-Чуйпетлово-Ярлово-Лисец-Диканите

Време: поне половин ден

Преход: около 60 км

Препоръка: Вземете GPS -туристическата ни карта не отразяваше точно ситуацията, а от пътищата прокарани от джуганите може да се объркате.

Някъде по поляните над Боснек

Над Чуйпетлово търсейки гърнето със злато - надм.вис. 1530 м

Пътя над Чуйпетлово за Ярлово минава през една доста коварна клисура, но след това има много възможности вкл. и Черни Връх

Според местните в Ярлово пътя към Боснек, какъвто беше нашия план е затворен и за това ни препоръчаха пътя през село Лисец

Когато попаднахме в Лисец, бяхме удивени - времето беше спряло...отдавна...

Според Уикипедия това е първото обезлюдено село в Самоковско още през 1992 г. Изглеждаща призрачно.

село Лисец е създадено е през 17 век от преселници-овчари от с. Чуйпетлово, като през 1946 жителите са били 212 души.

На тази снимка може да се види централната улица на селото, където се намира и призрачния магазин/кръчма/кметство от по-горе.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 10 отговор “Офроуд около Студена-Боснек-Чуйпетлово-Ярлово-Лисец-Дикани”

  1. емо казва:

   Привет,
   попаднах на вашият сайт,търсейки изображения за моето село Лисец.Много се зарадвах гогато видях на последната снимка (там където пътят се разделя на две и малко по надоло в далечината,Хващайки по десният път,по-надоло в ляво), част от нашата ограда,където вероятно сте минали.Ние сме в офроуда,цял живот-като тръгнеме на село-офроуд,но беше яко,едно време нямаше джипове,а ние с москвета,зазове,жигулки,щурмувахме баирите на родните(на нашите родители села).Наистина вече всичко е много призрачно там,почти никой не ходи с изключение на няколко човека и то рядко,но едно време като бяхме деца беше много оживено и яко,най-вече лятото.Голямя игра падаше и беше супер яко и спокойно!Радвам се че сте посетили нашето село и ви пожелавам успех!

   С Уважение: Емо

   Пращам линк за доказателство!:)

   https://picasaweb.google.com/116778819933064929908/GTaYTI#

  2. Георги Христов казва:

   Здравей Емо. Наистина си от село Лисец и наистина съм снимал твоята къща :-) ))

   Според мен селото е чудесно за почивка, но си прав че практически освен с джип и то при сухо време няма качване до там. Пожелавам на всичко, които четат блога да отделят време и да го посетят, а на теб и твоето семейство желая много хубави мигове там! Поздрави!

  3. Здравейте! В Самоков издаваме вестник “Приятел” вече 20-та година. В петък наш краевед ни предостави за публикация материал за село Лисец. Започнах преди малко да странирам последната страница и реших да потърся снимка от нета – през 2009 г. с джипа на братовчед ни обиколихме Ярлово,Чуйпетлово,Лисец и Яребковица но не се сещам точно кога беше и за по-лесно… И каква изненада – попаднах на вашите, и то от месец назад. Надявам се, че няма да се разсърдите, че ще ги публикуваме във вестника. Съобщаваме, че са ваши снимките.Много са подходящи. Ако нямате нищо против, ще ги пуснем и в нашия сайт. Вестникът ни излиза утре, а малко по-късно публикуваме материалите и в сайта ни. Благодаря ви! Поздрави!

  4. Георги Христов казва:

   Здравейте Надка, нямам нищо против. Успех с вестника.

  5. Здравейте!
   Пуснахме материала за с. Лисец с вашите снимки. Можете да го видите на следния адрес:
   http://vestnikpriatel.com/archives/3062
   Прощавайте за закъснението. Пак ви благодаря за снимките.
   Весели празници!

  6. IVAILO STOIMENOV казва:

   AZ SAM OT LISEC. NA MILICA I NIKOA STOIMENOVI SAM PRAVNYK.SELOTO EMALLKO NE PRIXODNO OT KAM STRANA NA PREVOZNI SRETSTVA NO NIE SE KA4VAME S MERCEDES 124 OT KAM QRLOVO.SELOTO E PODXODQ6TO ZA PO4IVKA I PRIQNO MQSTO ZA OTDIX.

  7. Искрен казва:

   Хубаво място, но тъжно е да го гледа човек сега така запустяло.
   До Ивайло Стоименов: Да не сме роднини?; баба ми, Сима, по майчина линия се преселва в ц. Поповяне като се жени за Г. Клисарски.

  8. Здравейте искам да кажа че Лисец не е опустял аз всяко лято съм там при баба и дядо хората идват само лятото и там е супер обаче няма ток но не е проблем ако имаш агрегат или газова бутилка тва е най якото място

  9. Георги Христов казва:

   Благодаря Деси – наистина е страхотно място

  10. Lubomir казва:

   Здравейте,и аз съм от село Лисец,много ми хареса,че сте минали по този маршрут от село Лисец през Клисура,Чуйпетлово,Босек.Аз и мои приятели минаваме през Чуйпетлово посока Петрус,пътя е много лош,но гледката е уникална,ние ходиме на Меча чешма,дивият бик и се влиза в Кладница.Маршрута отнема около ден със спирането за похапване.Успех момчета