студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Подрязване и подръжка на храсти и жив плет 13.02.

Няма нищо по-хубаво от цветни храсти или жив плет вместо скучна телена ограда. Ето няколко съвета за подрязване и подръжка…


Важно: Всяко подрязване на храста го активизира за израстване на филизи. При основните подрязвания разкопайте почвата около храста и наторете. Важно е да се прави с добре наточена лозарска ножица или ножица за храсти, а още по добре с храсторез. Важно е отрезите да бъдат гладки, а не накъсани и смачкани. Препоръчително е да опънете канап за да бъдат подравнени. За прецъфтелите и образуващи семена като роза и западна туя трябва да премахвате прецъфтелите цветове за да удължите периода на цъфтене и да запазите силите му. Подрязването на храстите се прави веднага след засаждането им и след това след втората година на засаждането. Обикновенно се премахват 1/2 или 1/3  от дължината на леторасла . Колкото по-слаб е храста, толкова повече трябва да режете. Ако имате стар жив плет и са се появили дупки в него или в основата е станал рехав– трябва да режете радикално – премахнете 2/3 от височината му. Страничното подрязване се прави отдолу нагоре за да могат да падат свободно отрязаните клонки на земята – най-долната част трябва да бъде оставена малко по-широка от най-горната – като трапец за да може да получават равномерно слънце.

Подръжка на храсти:

Легуструм, птиче грозде, бук:  2 основни подрязвания: ранната пролет и през септември. Може да се направят и няколко междинни през лятото за да се поддържа формата му. Много добре се повлиява от подрязване през февруари, преди да е образувал пъпки – важно е температурата да бъде над нулата и така да се задържи няколко дни дори през нощта защото от студа клонките са чупливи и ще се повредят отрязаните участъци. Никога не го подрязвайте през най-горещите дни на лятото, когато подъртжате формата на живия плет.

Западна туя
: За да не стане рехаво дърво докато израства е задължително рязането два пъти в годината – в края на юни и през октомври месец. Дори да Ви се струва, че няма какво да подрязвате е задължително да отнемете поне по 1 см колкото да подстижете храста и да му придадете форма – така туята ще бъде гъста и зелена.

Чемшир: Имайте предвид че расте изключително бавно – едва няколко сантиметра годишно – ако искате да подържате някаква форма може да го подстригвате през 4 седмици, без в най-горещите месеци – ако го направите листата ще пожълтеят. Може да не го подхранвате след подрязване.

Роза и хортезия: В края на март премахнете мулча или защитната земя върху стъблото и прекопайте. Цветовете се образуват на стъбла, които се развиват от миналаогодишните леторасли. За да имате хубави и големи цветове – орязването трябва да бъде значително. Оставят се 4-5 пъпки, като вътрешните на храста клони се премахват изцяло за да не става твърде гъст. При катерливите рози не се подрязват миналогодишните леторасли – така по цялата дължина ще има цветове.

Цъфтящи храсти
, които развиват пъпки още през миналото лято/Люляк, форзиция, глициния, златен дъжд, бясно дърво, декоративна череша/: При тях през февруари се ограничаваме само с прочистване , а старите клони могат да се премахнат изцяло. Ако са твърде големи или трябва да бъдат подрязани по друга причина, това трябва да се направи веднага след цъфтежа.

Цъфтящи храсти, чийто цветове са на къси клонки, излезни през пролетта от миналогодишни клонки /Всички спиреи, доиции, вайгелии, картоп/: При тях през февруари се скъсява съвсем малко, така ще изкарат малко, силни цветни клонки.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 2 отговор “Подрязване и подръжка на храсти и жив плет”

  1. Иван Киров казва:

   Здравейте,ако може да ме информирате,кога/от кога до кога се подрязва чимшира/

  2. Георги Христов казва:

   Здравей Иван. Тъй като чимшира много бавно нараства, се реже по около 1 см за оформяне през май-юни, като е хубаво да бъде привечер – да не е много топло и после да се полее и натори. Успех