студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Размножаване чрез резници 17.08.

Тъй като съм зодия телец и в живота ме води “Аз притежавам”, ми е изключително неприятно като трябва да изхвърлям изрязаните храсти след месечното ми подрязване. Също така ми се е случвало да реша да засадя разстения, които имам на друго място и се налага да отида и да купя. Миналата година реших да пробвам вкореняване на резници по стандартния начин – режеш клонка през октомври и я закопаваш до половината там където искаш да я отглеждаш – през пролетта се оказа, че всички клонки от котонеастъра са вкоренени и реших през август да мина на следващото ниво – вкореняване на резници в мини парник.

Изрязах леторасли където зеленото стъбло е запонало да покафенява от източна туя, легуструм, кисел трън и котонеастър. Подрязах ги под 45 градуса отдолу под пъпка, оставих ги около 15 см/една педя/. Долните 5 см премахнах клонките и листата, а нагоре орязах страничните клончета и листа като оставих оскъдно количесто. Подрязах и върха.  Подготвих пластмасови чаши с по три дупки и сипах смес от пясък и торф /1 чаша торф към 9 чаши пясък/. Поставих резниците и притиснах – полях обилно.

За да увелича въздушната влажност 95-100%  взех пластмасов съд, поставих камъчета на дъното за дренаж, подредих чашките и отгоре сложих домакинско фолио – пулверизирах с вода.

Най-подходящото време за полагане на резници е юни-август. Важно е да бъдат на светло, но в никакъв случай на пряка слънчева светлина. За да се улесни вкореняването и да не загинат резниците трябва въздуха да бъде влажен – може да се покрие със стъкло или найлон. Полива се при нужда, но е хубаво всяка седмица да се пулверизират с вода.

Вкореняват се за около 6 седмици и може да се засадят за постоянно в градината, но тъй като до язовир Студена е студено съм решил да ги прибера в неотопляемо помещение над 0 градуса за зимата и да ги засадя през лятото. Вечно зелените разстения като туята се вкореняват по-бавно и остават в контейнера 1 година до следващия септември.

За розите направих друго – избрах къде ще ги засадя за постоянно, подготвих резници и сложих в дупката сместа от торф и пясък. Полях. Отгоре сложих не буркан, а изрязана на половина туба от 10л минерална вода. В горещите дни отвивам тапата за да намаля температурата и вечер пак я завивам.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 4 отговор “Размножаване чрез резници”

  1. Боян казва:

   Здравейте смейство Христови,

   Тъй като съм решил да си нарежа клонки от туи различни видове, може ли дами обясните процедурата по вкореняванто:

   Какви клонки да отрежа, колко да са големи, кога даги засадя-август дали е добре. През колко време се поливат-всеки ден ли. Мисля да ги сожа в кашон и да ги завия с найлон на тераста, през колко време да ги пулверизирам, след колко време да очаквам да се вкоренят и как да резбера,че са вкоренени. Кога да махна найлона. Ако събера семена дали ще се хванат. кога да ги засадя и дали ще се получи нещо от тях.
   Благодаря Ви предварително, ще се радвам ако ми отговорите.

   Боян Стоянов GSM:0885 28 93 92

  2. Георги Христов казва:

   Здравейте Боян, по някаква причина не съм видял запитването. Най-добрият според мен вариант е да се съберат семена от туиите сега – ноември и да се сложат на сянка върху вестник да се изсушат обвивките и да излязат семената. Посей ги през април на слънчево и с богата почва място – това е най-сигурния вариант за безплатно сдобиване с туя :-) Успех.

  3. Илия казва:

   Здравейте! В началото на септември поставих резници направих мини парник и пръсках често с пулвелизатор минаха повече от 6 седмици вече 2 месеца и половина все още са свежи незнам дали са се вкоренили хем са в пластмасови чашки но не се вижда въпросът ми е -до кога и колко често трябва да се поливат през зимата. Сега времето е още топло и аз продължавам да си ги пръскам с пулвелизатора но се притеснявам да не е много често и да не ги преполея или нещо такова…и още нещо отварям парника почти всеки ден понеже се намира на остъклена западна тераса и времето позволява кога трябва да ги оставя да си вегетират или както там се казва:)Ако оцелеят до напролет мисля да ги пресадя в нещо по голямо кофичка от кисело мляко например и чак на следващата пролет да ги засадя в двора за да поотраснат добре преди това в правилната посока ли вървя или бъркам някъде:) Всеки съвет ще е от полза благодаря предварително

  4. Георги Христов казва:

   Здравейте Илия, след като се се грижили за тях толкова добре и те са свежи т.е. не са изсъхнали, значи сте на прав път. Тъй като времето захладнява не е нужно да продължавате да ги пръскате, а относно поливането – през зимния период трябва почвата да бъде влажна в дълбочина 1 см т.е. първо разровете леко преди да полеете, за да не изгният /идеята на честото поливане и пулверизирането е да имат достатъчно въздушна влага, тъй като все още нямат развита коренова система/. Относно пресаждането – през март може да ги пресадите в кофички или направо в градината, като използвате подходяща почва – /вижте инфото в засаждане на иглолистни/. Важно е да не разваляте кореновата буца с пръст в която са в малките чашки. Желая Ви успех!