студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Форсиране на луковици или просто пролетни цветя по-рано от пролетта 24.01.

Най-известните представители на пролетта са кокичето, зюмбюла, нарциса и лалето. Други подходящи за минзухарите и момината сълза /въпреки, че няма луковица може да се форсира/

Подходящо време за залагане на луковици е септември-ноември. Аз разделям луковици за две процедури – същински форсаж и засаждане в сандъчета.

1.    При втория процес луковиците се подреждат без да се допират в саксии и сандъчета, като се покриват с пръст около 1 сантиметър на върха. Поливат се и се поставят ня място в което няма да измръзнат – аз ги нареждам в градината като посипвам дървени стърготини около тях и покривам с клонки и шума. При този вариант те израствам по време или малко по-рано от тези насадени в земята, но може да ги внесете на неотопляем балкон или стая и така ще цъфнат по-бързо. Важно е да отбележа, че стреса за луковицата е по-малък и процедурата може да се повтори и следващите години без пресаждане, като трябва след прецъфтяването да се отрежат стъблата и да се натори и полива до пожълтяването на листата за да могат луковиците да се захранят за следващата година.
2.    При форсажа ароматните зюмбюли са готови януари-февруари, като тук са важни съдовете в който ще се поставят – обикновенно малки саксии с най-много сантиметър по големи от луковицата и височина два пъти размера на луковицата. Почвената смеска трябва да бъде лека, не е важно да бъде хранителна, защо луковицата черпи от свойте запаси за развитието на цветето. Аз ползвам торф и пясък в съотношение 50/50. Саксията се пълни на 1/2 от размера си с почва, поставя се луковицата и  внимателно се добавя смеска кат се оставя 1/3 от луковицата открита. Полива се с вода /аз добавям и Мастербленд кафяв за вкореняване – 1 супена лъжица на  10 литра/.

Заложил съм микс от зюмбюл, лале и нарцис на 10.10

Аз имам мини оранжерия с отделение под земята за форсажа – оставям 10 сантиметра над саксийте слагам дъска, а отгоре 30 см пласт шума – може да използвате мазе или хладилник като трябва да осигурите тъмнина т.е. да покриете с черен чувал и температура не по-висока от 4-8 градуса
Аз условно разделям процеса на 3 части – вкореняване, образуване на цвят и цъфтеж.
- Вкореняването трае 2 месеца /за това луковицата трябва да бъде в подходящ съд/ и трябва да се следи земята да не засъхва, но и не тряба да подгизва във вода
- След 8-9 седмици започва да се образува пъпката – цветът на разстението е жълт пради липсата на светлина – това не бива да Ви притеснява като се извади на светло ще стане зелен – температурата не бива да се повишава и да се открива – процеса трае 2-3 седмици.
- Опипайте внимателно пъпката с пръсти, трябва да е твърда, това означава че вътре има цвят  може да извадите на светло и да повишите температурата до 15-16 градуса – закрит балкон или неотопляема стая, след няколко дни жълтия цвят ще стане зелен, ще се покажат листа и след това ще цъфне. Цъфтежа трае около седмица. Аз обикновенно вадя през 2 седмици от хранилището саксий и така си осигурявам няколко седмици с ароматни цветя.  След като прецъфти пресадете в градината или сандъче без да режете листата само цвета с нож. Наторете и поливайте. Тази луковица не бива да се ползва следващите 2 години за форсаж, но може да се отглежда в градина или сандъче.

Проверка на форсираните луковици – 10.12 – вече вкоренени и започват да образуват цветна пъпка:

Всичко е покрито със сняг

Над двойния под има защита с борови иглици - 5 см

Всички луковици са здрави, земята е влажна и не е замръзнала

Почти всички луковици са поникнали, но все още няма образувана цветна пъпка и трябва да останат на хладно и тъмно

Първи извадени луковици на по-топло – 10.01 – вече 1 седмица са извадени в неотопляема стая – около 15 градуса. Важно е да ги поливате редовно, за да не спре развитието им. Не се добавя тор.

Зюмбюл и нарцис

Същите луковици – 24.01 – зюмбюлът цъфна преди 2 дни с невероятен аромат. Нарцисът го очаквам до няколко дни

юл и нарцис в отопляема стая - цветът ще се задържи около седмица

Зюмбюл и нарцис в отопляема стая - цветът ще се задържи около седмица

Възможна грешка – да извадите луковицата веднага след като е поникнала  в много топла стая – над 23-24 градуса – ще се стимулира образуване на листа и малък цвят, а може и да не цъфне.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 6 отговор “Форсиране на луковици или просто пролетни цветя по-рано от пролетта”

  1. Галя казва:

   Прочетох един милион статии, докато открия Вашата!Най-после разбрах как точно да форсирам нарцисите.Поздравления!Много подробно сте описала процедурата:)

  2. Георги Христов казва:

   Благодаря Галя, желая успех!

  3. Галя казва:

   О, извинете ме за женският род в коментара!
   “Запалих се” от Вашият блог и си купих луковици за зюмбюли.Четири форсирах в мазето.Ще съм Ви много благодарна, ако ми кажете как и кога се размножават!

  4. Георги Христов казва:

   Здравейте Галя. Радвам се, че се решили да пробвате форсиране вдъхновени от моя опит :-) . Относно размножаването – след като прецъфтят, ги закопайте в градината или в сандъче /без да изрязвате листата/ и наторете добре и полеите. Първата година луковицата ще се възстанови от “форсажа”, а след следващата година ще образува втора луковица в основата на корена – може да я разсадите, където пожелаете :-) . Успех

  5. Галя казва:

   Благодаря!Възползвах се от почти всички съвети за градината (включително и как да ползвам опадалата дъбова шума).Ще следя блогът Ви за нови статии:)

  6. nikolina futekova казва:

   благодаря за полезните съвети