студена | блог | снимки | видео | семейство Христови

Зелена поляна като тревен килим 09.05.

Повода да напиша тази статия е факта, че в интернет няма информация за подръжката на тревата като тревен килим, а само за създаването и.Факт е че след като поникне тревата и след първото косене тревата е силна, зелена и готина – поради факта, че земята е подготвена с тор и са изчистени плевелите. Но проблемите започват от следващата година, а понякога и след месец след като поникне и се сгъсти.
Аз също имах доста проблеми след като фирмата изпълнител ми предаде ливадата. Искам да уточня, че следващата информация е за хора, които искат да имат перфектен зелен килим  и не е ангажираща за хора, които имат трева на вилата и за тях е достатъчно да им е зелено.

Тайната на перфектния тревен килим е:

ТОРЕНЕ – ПОЛИВАНЕ – КОСЕНЕ

Английска ливада в Студена
Торене – започва се от март с азотен тор/амониева селитра – чувала струва около 45 лв за 50 кг/ Разхвърля се равномерно върху тревата и след това се полива. Прави се всеки месец като дозата е половин килограм на 100 кв.м. В края на септември или началото на октомври се използва пълноценен тор NPK/той заздравява корена и помага за прекарването на зимата/

Поливане
– в Англия е влажно и няма проблем навсякъде тревата да е зелена без всекидневно поливане, но ние сме в България и дните са горещи и без поливна система или активно поливане с надземни разпръзквачи не е възможно да вирее хубава трева. Някой може да ми опонира, че не си полива тревата всеки ден, но вероятно става въпрос за сенчесто място или той просто има трева, но не зелен килим.

Косене
– през април, май юни два пъти седмично, през останалото време по един път. Най-важното условие тревата да е суха и да се отнема само част от нея 1/3 дължина. За мен най-добрата дължина е 4 см и когато достигне 6 е време за косене. Ако сте пропуснали някое косене, не косете наведнъж до 4 см. окосете част, след няколко часа или на другия ден пак и така до достигане на подходящия размер. Имайте предвид, че ниската трева губи повече вода и хранителни вещества от високата и затова торете и поливайте.

+ Като допълнение през март, юли и септември може да аерирате или прочистите тревата - това се прави с цел да се премахне сухата трева, да се прорежат стеблата на тревата и да се вкара въздух до корените. Може да закупите такова гребло – около 40 лв или да използвате желязно обикновенно, но след това трябва да набодете тревната площ с вила. Важно е да се мине първо верикално, след това хоризонтално през тревата
+ Плевелите – едногодишните се появяват в тревата – неминуемо е тъй като семената им са навсякъде – птици, обувки, по въздуха. Обикновенно подържането на къса трева пречи на растежа им, но детелината, глухарчето и живовляка са доста упорити. Аз ги пръскам с препарат МАТОН 600 /селективен листен хербицид/ и впоследствие ги отстранявам с нож за плевели

Аз подценявах косенето в началото – бях поръчал бавно разстяща трева и разчитах че едно косене на 7-10 дни е достъчно, в резултат на това тревата ставаща 10-12 см и като я окосях на веднъж на места оставаше жълта, които впоследствие изсъхваха/изгаряха от слънцето/ и тревата загиваше. Други проблеми, които срещах са преполиване – появи се мъх и тревата умираше. Липса на достатъчно тор – инфото навсялъде беше – тор през пролетта и  през юли в тревата ми се появяваха жълти петна, светло зелени петна и тъмно зелени петна – индикация, че липсва тор.

Тревата е най-достъпното озеленяване, но изискава най-много грижи от всички останали разстения. Обаче си заслужава всяка минута прекарана на нея със свежестта от язовир Студена.

Коментари

 • Категории

 • Нови публикации

 • 6 отговор “Зелена поляна като тревен килим”

  1. [...] поява на мъх, суха трева или жълти петна в тревния килим – решението е рекултивиране на пострадалия участък [...]

  2. Tsvetelina казва:

   само не разбирам като вече е на места поизсъхнала или светло зелена как може да се оправи това? Миналата седмица я торих и сега виждам, че на места е почнала да съхне.. явно защото на места съм сложила повече тор, а уж беше равномерно.. Та как може да се оправи сега?

  3. Георги Христов казва:

   Здравейте Цветелина, варианти са светлозелената трева на петна са: липса на добър дренаж на почвата /преполиване/, липса на аериране /тревата е много гъста и се задушава/, липса на вода /не се полива равномерно/, липса на хранителни вещества /липса на тор/. Не вярва, че е преторено – важно е да е полято обилно след това, разбира се не в най-голямата горещина :-) . Какво бих направил аз – с гребло махам сухата трева, набождам с вила за да аерирам, поръсвам пясък на оголеното място/задържа влагата/, ако е торено добре, ако не – амониева селитра и поливам редовно – след две седмици промяната ще бъде видима. Това мога да направя пред компютъра :-) . Успех Цветелина!

  4. Диляна Дочева казва:

   Здравейте,
   поздравления за статията Ви.
   Въпрос за поливането. Един или два пъти на ден и как да преценя колко време на работят разпръсквачите?
   Въпрос за плевелите? Имам едни, които приличат на дебела жилава трева, растат настрани. Тях матона не ги унищожава. Можете ли да ми препоръчате препарат?
   Благодаря Ви предварително.

  5. Георги Христов казва:

   Благодаря Диляна – за пръскачките – зависи от почвата, от изложението, от налягането на водата и от дебита на самата пръскачка. За тревата е хубаво да бъдат два пъти по 15 минути, а не веднъж за 30 за да може да я поеме. Аз се научих на проба/грешка … поливам вечер към 21.00 часа като мине жегата и сутрин към 05.30 за да бъде свежа за жегата. Ако забележиш, че вечер е мокра намали минутите. Относно плевелите – предполагам, че това е живовляк – аз правя следното – май или юни с уред за плевене /представлява широко шило, което реже корените на плевелите/ вадя всичкия живовляк и поне 2-3 месеца няма проблем. Пробвам съм и с раундъп – всичко около него умира, живовляка се държи. Успех.

  6. йорданка казва:

   Благодаря за ценната информация
   всичко което прочетох сякаш бе написано от наш опит .
   като вас от тпит преминахме през всички проблеми докато стигнем донаучаването за отглеждането на хубава трева
   по принцип има много различни мнения .но от опит е друго????????